Kontor

Pass deg for roaming i utlandet – det kan medføre høy kostnad på mobilabonnementet ditt

0

Definisjonen av roaming eller «gjesting» hvis vi skulle oversatt uttrykket til norsk, er når en bruker av mobiltelefon med kundeforhold til et spesifikt mobilnett («hjemmenett») kan benytte et annet mobilnett (det besøkte nettet), utenfor hjemmenettets geografiske dekningsområde, for å få tilgang til mobiltjenester, det vil si å ringe ut, motta samtaler, sende og motta SMS/MMS og bruke datatjenester, ifølge Wikipedia. Mulighet for roaming kan være kommersielt fremforhandlet, eller pålagt av telemyndighetene, i Norge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Utfordringen med roaming er at det er det landet man gjester som setter prisen ovenfor den mobil-leverandøren du er tilknyttet, og dermed bestemmer hva du må betale.

Samme pris i EU

For noen år tilbake bestemte EU at teleselskapene ikke kunne ta den prisen de ønsket, men måtte tilby samme pris i hele EU som man tilbød brukeren hjemme. Dette gjør at det nå ikke er skummelt å ha telefonen slått på når man reiser rundt i EU.

Verre utenfor EU

Problemet dukker opp i det øyeblikket man forlater EU, og befinner seg i fjernere strøk. Da kan kostnaden på telleskrittene og databruken fort bli ekstremt høyt, fort.

Og det er ikke alltid det synlige forbruket som er problemet, fordi dette kan man styre ved å redusere bruken. Utfordringen ligger i den usynlige datatrafikken. Den datatrafikken som skjer når smarttelefonen din skal oppdatere alle appene som ligger der. Hvis du da oppholder deg i et land utenfor EU kan det fort bli meget dyrt. Det er nok av skrekkhistorier der man har hørt om telefonregninger i ti-tusen-kroners-klassen etter et utenlandsopphold.

Den enkleste måten å forhindre dette problemet på er å ha telefonen slått av. Hvis dette er vanskelig, så bør man i det minste gå inn på innstillingene på telefonen og slå av roaming mens man oppholder seg utenfor EU.

I tillegg hjelper det på hvis du har et mobilabonnement som er rimelig i utgangspunktet. Du finner et stort utvalg på ulike sammenligningssider på internett.

Trenger du alt du har på kjøkkenet?

Previous article

Forny kjøkkenet ditt med noen enkle steg

Next article

You may also like